CZECHY
Czechy
(Republika Czeska),
Powierzchnia: 78 000 km2,
Ludność: 10,3 mln (1995 r.),
Stolica: Praga (1,2 mln mieszkańców ? 1994 r.).
Republika Czeska składa się z
trzech krain historycznych: Czech, Moraw i części Śląska Cieszyńskiego.
Większość kraju zajmuje obszar zwany Masywem Czeskim. Jego obrzeża tworzą stare
góry zrębowe: Sudety, Rudawy, Las Czeski, Szumawa oraz Wyżyna Czesko -
Morawska. Obniżenia którymi płyną Raba i Odra, oddzielają Masyw Czeski od
Karpat.
Spośród różnych działów przemysłu spożywczego
najważniejszy jest przemysł piwowarski. Główne ośrodki przemysłowe wykształciły
się w Czechach na początku XX w:
przemysł włókienniczy, odzieżowy i szklarski
(Sudety, płn. Morawy),
hutnictwo i przemysł maszynowy (okręg ostrawski),
różnorodne gałęzie przemysłu (Praga, Brno).
Wysoko uprzemysłowione
regiony Republiki Czeskiej mają zniszczone środowisko przyrodnicze. Północne
Czechy są obszarem klęski ekologicznej. Silnie zanieczyszczona jest woda w
rzekach, a współpraca z Polską i Niemcami na obszarze euroregionu ma na celu
m.in. ograniczenie ujemnych skutków działalności przemysłowej.
W Czechach uprawia się pszenicę, jęczmień, buraki cukrowe, ziemniaki oraz inne zboża. Dotyczy to obszarów niżej położonych, natomiast w strefie górzystej hoduje się bydło. Obok jęczmienia i wody, chmiel jest najważniejszym składnikiem potrzebnym do produkcji piwa. Chmiel uprawiano w Czechach już w XII w. Obecnie głównymi rejonami uprawy są okolice Roudnic nad Łabą i Iateca nad Ochorzą. Piwa, a szczególnie sławny pilzner produkowany przez browar w Pilźnie oraz budvar z Czeskich Budziejowic, należą do najbardziej znanych na świecie czeskich artykułów eksportowych. Sławą cieszą się także atrakcje turystyczne, m.in. uzdrowiska ze źródłami wód mineralnych oraz stolica Praga. ?Złota Praga? należy do najstarszych i najpiękniejszych miast w Europie.
Most Karola w Pradze
Mala Strana
– Praga
Stare Miasto - Praga